I když prázdniny a léto už končí, rozhodně nekončí sezona venkovních grilování a zahradních párty. Ještě stále můžete velmi dobře využít grilovací /pečící/ kámen a ukázat se jako skvělý kuchař a gurmán a překvapit přátele pokrmy připravenými právě na pečícím /grilovacím/ kameni.
A když hostům k dobrému jídlu nabídnete například skvělou whisky nebo jiný čistý alkohol neředěný vodou z kostky ledu, ale nápoj budete chladit chladícími kamennými kostkami, bude dojem o to efektnější.
Kámen by při grilování neměl přesahovat okraji mimo ohniště, měl by se nahřívat pozvolna z jedné strany, aby nedošlo k jeho rozlomení. Případná jemná prasklina kamene, vzniklá po zahřátí a opětovném zchladnutí kamene, není na závadu pokud je kámen vložen do kovového rámu. Takto může sloužit bez problémů celá léta.
Grilovací kameny si může zákazník vybrat z již hotových, nebo mu zhotovíme kámen přesně dle jím zadaných rozměrů. Nejvhodnějším materiálem je kvalitní jemnozrnná žula. Stékání vypečené šťávy do ohně brání drážky kolem okrajů kamene. Pokud si ale zákazník přeje, dodáme kámen bez drážek.
Pod pečícími kameny se topí dřevem a je nutné je zahřívat postupně, nejlépe z jedné strany. Dřevo nevydává v krátké době vysoký žár. Pečící kameny nepraskají. Po ukončení grilování necháme grilovací kámen samovolně vychladnout. Nezchlazujeme ho prudce například politím studenou vodou. Opět by mohlo dojít k prasknutí pečícího kamene.
Pod kameny se netopí uhlím, kámen se rychle nerovnoměrně zahřívá a dochází k jeho častému praskání. Prasknutí grilovacího kamene v případě, že se pod ním topilo uhlím není důvod k uznání reklamace!